KUNSTEN
MUSEERNE
HISTORIE
STATISTIK
DET SKER
OM KK15


Stromboli - 1958, olie på finér, 150 x 114 cm, Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum


Else Alfelt


Else Alfelt blev født i 1910 i København. Hun begyndte at male som ganske ung, men fik aldrig nogen formel kunstuddannelse. Fra 1929 sendte hun værker ind til Kunstnernes Efterårsudstilling, men hun blev først antaget i 1936 med to naturalistiske portrætbilleder. Hendes malestil udviklede sig imidlertid hurtigt i retning af det abstrakte, og hun deltog aktivt i de udstillinger og kunstnergrupper, der såvel nationalt som internationalt opstod omkring den abstrakte kunst. Hun var således medlem af Høstudstillingerne fra 1942 og tilsluttede sig i slutningen af 1940'erne CoBrA-bevægelsen.

Udstillingstitler som Bjergenes skønhed, Drømmen og bjergene, Land af evighed, Et digt om fuldmånen, Universets Blomst og Farvernes univers sammenfatter Else Alfelts fascination af naturen og universets forunderlige fænomener: Jorden, vandet, bjergene, månen. I sin utrættelige jagt på storslåede naturoplevelser rejste Else Alfelt over en stor del af kloden, fra Grækenland i syd til Lapland i nord, og fra USA i vest til Japan i øst. Men uanset hvor hun befandt sig, interesserede hun sig ikke for motivet i sig selv, men for det, der ligger bag den umiddelbare overflade.

Else Alfelts navn bliver ofte associeret med akvareller og det lette og følsomme udtryk, men hun håndterede også de store formater og monumentale opgaver, hvilket kan ses i de omfattende mosaikudsmykningsopgaver, hun påtog sig i 50'erne og 60'erne.

Else Alfelt kategoriseres som regel som en spontan-abstrakt maler, men den betegnelse yder ikke hendes strukturerede og velovervejede arbejdsmetode fuld retfærdighed. Kompositionens grundlinjer skitseres med blyant på billedfladen, hvorefter nøje afstemte farvenuancer males op i de felter, der opstår mellem linjerne. Et spindelvævstyndt linjeforløb fremkommer, der hvor baggrundens hvide farve står fri. Arbejder Else Alfelt mere frit, males motivet op med adskilte farvestrøg, hvor farvenuancerne sættes op ved siden af hinanden i et rytmisk forløb.

Else Alfelt døde i 1974, på et tidspunkt hvor planerne om at bygge et museum for Carl-Henning Pedersen i Herning allerede var langt fremme. En større samling af Else Alfelts værker doneredes til museet, der samtidig kom til at bære begge kunstneres navne og derved fik navnet Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum.

Margrethe Hedemann Mølgaard
Museumsinspektør
Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum