KUNSTEN
MUSEERNE
HISTORIE
STATISTIK
DET SKER
OM KK15


Brudefærd I – 1988, tempera, chamotte, hår, tyl og sand på lærred, 200,0 x 140,0 cm, Museum Jorn, Silkeborg


Ursula Reuter Christiansen


Ursula Reuter Christiansen blev født i Trier i Tyskland. Efter nogle års litteraturstudier ved Universitetet i Marburg blev hun elev hos Joseph Beuys ved Kunstakademiet i Düsseldorf. Beuys’ grundlæggende princip om at et kunstværk kunne være et hvilket som helst objekt, der opnåede ny status og betydning ved at blive særlig udvalgt, inspirerede Ursula Reuter Christiansen og fik indflydelse på hendes tidlige værk.

Det var på akademiet at hun mødte den danske komponist og multikunstner Henning Christiansen, som hun giftede sig og flyttede til Danmark med i 1969.

Ursula Reuter Christiansen har produceret en række film og har været med til at publicere magasinet ”Land og By”, som blandt andet tog feministiske problemstillinger op. I 1975 fik hun sit endelige gennembrud som maler på en udstilling af kvindelige kunstnere på Charlottenborg i København.

Fra dengang og til nu har en kvindelig og feministisk bevidsthed dannet grunden for hendes arbejde. Mange af hendes motiver kommer fra eventyrenes verden, især brødrene Grimms fortællinger, som hun stiftede bekendtskab med som barn på lange gåture med sin moder i skovene ved Trier. Hun skabte også sine egne billedlige myter og historier.

Motiverne er enkle og taget fra et arketypisk kvindeligt univers. De er stærkt ekspressive og malet med glødende farver. Ursula Reuter Christiansen bruger tit utraditionelle materialer i sine arbejder. Det fik i 1988 den daværende leder af Silkeborg Kunstmuseum (nu Museum Jorn), Troels Andersen, til at udtale: ”Stof og fjer giver efter for materialet og understreger den særlige fornemmelse for tekstiler og teksturer, som kvinder er så privilegerede at kunne sanse og udtrykke.”

I Brudefærd I kigger en hvidklædt kvinde ind i et rundt spejl, som er vendt ud mod beskueren. Bag hende fornemmes insisterende røde former. Gengiver spejlet det kvindelige univers, som således afsløres for beskueren? Man må lave sin egen fortolkning, for som Ursula Reuter Christiansen siger: ”De individuelle motiver skal opleves med den magi, som lever i dem.”

Dette kunstnerportræt er skrevet af kunsthistoriker Marianne Sørensen til kataloget ”31 Women Artists from 31 Danish Art Museums”, der i anledning af Kulturbyåret i 1996 blev til på foranledning af daværende kulturminister Jytte Hilden og blev realiseret af Kvindemuseet i Aarhus. Efter aftale med parterne gengives teksten nu for første gang på dansk.