KUNSTEN
MUSEERNE
HISTORIE
STATISTIK
DET SKER
OM KK15

 

Dialog med det Andet - 1994

Brandts Klædefabrik i Odense laver i 1994 sin hidtil største udstilling: ”Dialog med det Andet”. Den indtager hele kunsthallens areal mellem den 18. juni og 10. september 1994. På udstillingen deltog 30 af de største internationale kvindelige kunstnere i tiden – som den serbiske performancekunstner Marina Abramovic og den amerikanske fotograf Cindy Sherman. Blandt disse 30 kunstnere fandt man også tre danskere, nemlig Dorthe Jelstrup, Kirsten Justesen og Kirsten Ortwed.

Det samlende tema for udstillingen, og de værker, der blev vist af de 30 kunstnere, var det Andet. Denne Andethed blev tematiseret på mange forskellige måder af de udstillende kunstnere, der lagde fokus på forskellige aspekter af det at være noget Andet. Her handlede det ikke kun om at være ”det andet køn”, som Simone de Beauvoir beskriver kvinden i hendes hovedværk fra 1949, men også om alle de andre måder, man som menneske kan blive sat ind i en bås af at være afvigende fra normen. Det kan være ikke-vestlig kultur, det eksotiske, fremmede, race, seksualitet og meget andet, som ikke passer ind i det billede, vi i den vestlige verden har, af hvad der er det normale og det ideale.

De udstillede værker spændte over mange forskellige kunstformer, fra de klassiske som maleri, tegning og skulptur, til videokunst, lydkunst, installationer og fotografi, men også grafik, collage og stoftryk var nogle af de medier kunstnerne brugte til at tematisere Andetheden.

Udstillingen får en del omtale i aviserne og møder her nogen kritik. Nogle af anmelderne lyder en anelse trætte af nu ”igen” at skulle tale om, og fokusere på, at kvinder er noget andet end mænd – og mister måske en anelse blikket for de andre former for andethed, der italesættes. Det virker mest som om, at det er temaet, de har noget imod, eller ikke mener er godt nok gennemtænkt og gennemført i udstillingen, hvorimod der er stor velvilje og ros til mange af de enkelte værker og kunstnere.