HISTORIE
I den historiske del af KK15-pjojektet har vi forsøgt at samle materiale, der kan give et indblik i de danske kvindelige kunstneres historie igennem de seneste 150 år.
Før 1880erne var der meget få kvindelige kunstnere, der opnåede nogen form for anerkendelse på den offentlige kunstscene, og de få, der vandt frem, var klare eksempler på undtagelsen til reglen. Først i løbet af den anden halvdel af 1800-tallet vinder kvinderne frem. De får i første omfang større adgang til privat undervisning hos dygtige mandlige og kvindelige kunstnere, og i 1888 åbner Kunstskolen for Kvinder, som hørte under Kunstakademiet. Fra den tid, og frem til i dag, er antallet af kvindelige kunstnere støt steget, til at der i dag uddannes det samme antal mænd og kvinder fra de danske kunstakademier. Men som det er tydeligt at læse på siden STATISTIK, hvor der er en gennemgang og overblik over det jyske museers samlinger, samlingstilvækst og særudstillinger, betyder dette ikke, at kvinderne i dag bliver indkøbt og udstillet, i nært det samme omfang, som de mandlige.
Nedenfor kan man læse meget mere om kvindelige kunstneres historie, under de to afsnit: Udstillinger af kvindelige kunstneres værker 1891-2015 – med gennemgang af nogle af de store og skelsættende udstillinger med kvindelige kunstnere i Danmark, og Kvindelige kunstneres forhold – hvor vi har samlet artikler, biografier m.m. der bl.a. beskriver kunstnernes uddannelses-, arbejds- og økonomiske forhold fra sidst i 1800-tallet til i dag.
Andre steder, der varmt kan anbefales, hvis man søger mere materiale om emnet er www.kvinfo.dk og www.kks-kunst.dk.