KUNSTEN
MUSEERNE
HISTORIE
STATISTIK
DET SKER
OM KK15

 

Anna Ancher og Co. – De malende damer – 2007

 

Vandreudstillingen Anna Ancher og Co. var et resultat af et forskningsprojekt og samarbejde mellem Ribe Kunstmuseum, Johannes Larsen Museet og Sophienholm. Forskningsprojektet havde udgangspunkt i de kvindelige kunstneres forhold og kunst i slutningen af 1800-tallet, med fokus på de kunstnere, der blev uddannet på Vilhelm Kyhns tegne- og maleskole for kvinder ca. 1865-1895. Kunsthistoriker Anne Lie Stokbro stod for forskning og formidling til kataloget og udstillingen, og beskriver formålet for projektet som følgende:

”Forskningens sigte har været at kaste lys over de kvindelige kunstneres grundvilkår, karriere, kunst og eftermæle i sidste halvdel af 1800-tallet.” (Anne Lie Stokbro, 2007)

Baggrunden for at man tog dette emne op, var den, på det tidspunkt nye undersøgelse fra Kulturarvsstyrelsen, af syv museers indkøb af værker de seneste 20 år. Denne undersøgelse viste tydeligt en meget skæv fordeling af hvem de danske museer køber til deres samlinger, og dermed hvem, der bliver skrevet ind i historien.

Et af de helt grundlæggende spørgsmål i projektet er netop, hvorfor så stor en del af Anna Anchers samtidige, i dag er helt eller delvist ukendte. Et svar på dette er selvfølgelig mangesidet, men en af årsagerne er netop, at disse kunstnere aldrig blev indlemmet i de danske museers samlinger. Andre årsager som Stokbro kommer ind på i kataloget, som et udpluk kan læses af nedenfor, er bl.a. den manglende omtale og anerkendelse i deres samtid og selvfølgelig deres ringere uddannelsesforhold.

Udstillingen blev rigtig godt modtaget, da det var tydeligt for enhver at disse dygtige kunstnere helt sikkert fortjener en større anerkendelse, end den der har været undt dem indtil nu. Den er også et tydeligt eksempel på, at vi i dag er klar til kritisk at gå tilbage og se på den kunsthistorie, der er blevet skrevet indtil nu, og finde ud af hvad denne egentlig har udeladt og glemt, som fortjener en synlig plads i den videre skrivning om og forskning i kunsthistorien.